Choď na obsah Choď na menu

Mladú herečku vyhodili z vysokej školy. Jej milenec, nový šéf Činohry SND, ju aj tak obsadzuje do veľkých hier

19. 1. 2018

Herečka a režisér, režisér a herečka. Duo, ktoré je v umeleckej brandži na pretrase stáročia. A isté neochvejné zákonitosti preň platia dodnes. Najmä ak majú spolu milostný či partnerský pomer.

 

Tak je to aj v prípade herečky Moniky Šagátovej (25) a o šestnásť rokov staršieho režiséra Michala Vajdičku (41). Tí dvaja tvoria pár už vyše pol roka, no ich vzťah nedávno ovplyvnil ich profesionálne dráhy. Pred niekoľkými týždňami sa totiž Vajdička - mimochodom, syn známeho divadelného režiséra Ľubomíra Vajdičku - stal šéfom Činohry Slovenského národného divadla, v ktorom sa otvorili dvere, respektíve vysoko zdvihla opona aj Monike.

 

Kone ju pribrzdili

 

V prípade Moniky Šagátovej to vyzeralo pred pár rokmi na veľký štart do sveta umenia. Ešte ako študentka herectva na bratislavskej Vysokej škole múzických umení (VŠMU) získala hlavnú rolu v jojkárskom seriáli Divoké kone a všetko vyzeralo utešene rozbehnuté.

 

Po skončení Divokých koní nabrala Monikina kariéra celkom iný smer. Aj keď seriál istú divácku základňu mal, nešlo práve o najúspešnejší seriál a to sa odrazilo na ďalšom pôsobení mladej herečky. Ponuky sa rodáčke z Jelenca príliš nehrnuli, ba nedokončila ani štúdium. V rozhovore pre Šarm povedala, že zo školy odišla sama a vrátila sa na konzervatórium, aby si urobila pedagogické minimum, no klebetí sa, že na VŠMU jednoducho neurobila skúšku a zo školy ju - vyrazili.

 

Niekedy v tom čase sa zoznámila s režisérom Michalom Vajdičkom, ktorý práve odchádzal z postu umeleckého šéfa pražského Dejvického divadla, kde pôsobil dva roky. V jednom rozhovore to Vajdička opísal takto: „Mne sa často v súkromnom živote odohráva to, čo práve režírujem. Keď som robil Čajku v Dejviciach, odchádzal som od svojej ženy. Blúdil som, nevedel som, čo chcem, a narazil som na mladú herečku Moniku Šagátovú… Ako Trigorin v Čajke.“

 

Po návrate z Česka si režisér kúpil byt v bratislavskom Starom Meste. Už dlhší čas v ňom žije spolu s Monikou Šagátovou. Ona si sem-tam vybehne do fitnescentra, Vajdička zas odfičí na kolobežke. Zrejme do práce. Za posledné obdobie sa totiž stal zberateľom najvýznamnejších funkcií v slovenskom divadelníctve. Nielenže zasadol na stoličku riaditeľa Činohry SND, ale získal aj miesto vedúceho Katedry herectva na VŠMU. Veru, mnohým vŕta v hlave, či sa dajú obe funkcie plnohodnotne vykonávať a popritom režírovať inscenácie.

 

foto: Emil Vaško

 

Zvládne to?

 

Aj keď v iných projektoch Šagátovú nevídať, v divadle pri Vajdičkovi má o príležitosti postarané. Režisér koncom minulého roka obsadil svoju priateľku do predstavenia Apartmán v hoteli Bristol na doskách SND. Ďalšia réžia, už ako riaditeľa činohry, ho čaká na jar s drámou Pred západom slnka. V obsadení jednej z hlavných rolí svieti meno Monika Šagátová.

 

Bude zaujímavé sledovať, ako sa mladá nedoštudovaná herečka vyrovná s náročnou postavou popri harcovníčkach Diane Mórovej, Milke Vášáryovej či Táni Pauhofovej. Na stránke SND sa opäť uvádza ako poslucháčka VŠMU. Ako je to možné? „Na rok som sa vrátila na konzervatórium, dokončila som si pedagogické minimum a potom som sa vrátila na VŠMU,“ vysvetlila nám Monika. Netradičný postup vraj nie je nič výnimočné. „Veľa ľudí to tak robí. Prerušia štúdium, idú študovať niečo iné a potom sa vrátia. Ja som spokojná s tým, ako to je teraz. Myslím, že každá skúsenosť je dobrá. Rok na konzervatóriu mi chýbal, chcela som to mať ukončené. Teraz mám papier, písmenká za menom a pokračujem ďalej,“ vraví.

 

Žena v pozadí

 

Takže Monika Šagátová znova chodí na VŠMU, kde študuje v jednom ročníku s mladými seriálovými hercami Viktóriou Valúchovou (Búrlivé víno), Natáliou Germani (Panelák) či Michalom Nogom (1890, Divoký Zapadákov). Pre televízie momentálne nič nenakrúca, ale, ako vraví, neľutuje to. „Som rada, že sa môžem vyvíjať v divadelnom smere. Vo februári začínam skúšať nové predstavenie v SND, na čo sa veľmi teším,“ potvrdila nám. „Uvidíme. Keď príde ponuka z televízie, budem ju zvažovať,“ dodala mladá herečka, keď sme na ňu narazili na recepcii v SND. Prišla tam ruka v ruke so svojím priateľom a šéfom Michalom Vajdičkom, ktorému sa srdečne prihovárala nejedna prítomná herecká hviezda.

 

O Michalovi sa Monika vyjadrovala ako o novom partnerovi, no viac o súkromí hovoriť nechcela. V každom prípade, z Národného divadla sa ozývajú hlasy naznačujúce, že mladá brunetka nie je taká romanticky naivná, ako pôsobila v seriáli Divoké kone. Na svojho milenca má podľa rečí, ktoré sa šíria, výrazný vplyv. Okrem dramaturga Daniela Majlinga, ktorý je pri skúškach dyslektikovi Vajdičkovi veľkou oporou, vraj jemne, no suverénne „manažuje“ pracovné ihrisko svojho milého aj ona.

 

foto: Kristína Dugovičová

 

zdroj: plus7dni.pluska.sk